La nostre Història

1994

Recordo perfectament la primera notícia de Rugby que vaig veure en les pàgines del Regió7.

Era l’any 1994 i narrava l’encontre amistós entre el Sea Point irlandès i el XV President (un combinat català per invitació) a l’estadi del Congost, promogut també des de Sant Vicenç.
No fou aquest el primer partit jugat a Manresa, 40 anys abans, el 30 de maig de 1955 a l’estadi del Pujolet s’hi va disputar la tornada de l’anomenada Copa de l’Amistat, entre el Sporting Club St Girons i el Futbol Club Barcelona, equip on jugava l’organitzador d’aquest encontre, l’incansable Jaques Jordà (Jaime a la propaganda de l’època), amb la col.laboració del Consolat francès i la Ponència de cultura i esports de l’Excel·lentíssim. Les entrades valien 8 pessetes, 5 pels socis del Centre d’Esports i 4 per a nens i soldats.

 

1995 - 2000

El Rugbi no inicia la seva activitat de forma continuada a la comarca del Bages fins l’any l’any 1995, quan en Sergi Martinez, professor de l’institut de Sant Vicenç de Castellet i ex-jugador de la Unió Esportiva Santboiana, introdueix en aquest esport a una colla de nois i noies del poble. La iniciativa té èxit i l’any següent es crea un primer club de Rugby, el Castellet, que ja inclou, també, a jugadors de Manresa. El recorregut del CR Castellet és curt però intens. S’inscriu a la lliga regular de la Federació i aconsegueix l’ascens a la primera divisió catalana en un temps rècord, als dos anys d’iniciar la competició. El cert, però, és que la manca d’instal·lacions, (jugaven sempre a fora), així com les dificultats de tirar endavant un projecte així en una terra tant profana a la pilota ovalada, obliguen al jove club a abandonar la competició després de quatre temporades molt dignes. D’aquella primera fornada de jugadors cal destacar-ne, en Javier Gonzalez, en «Happy», ex-jugador del Santboi, amb qui ha guanyat una copa del rei, i internacional amb la selecció Andorrana.

2004 a 2012

L’any 2001 el Castellet suspèn gairebé totes les seves activitats, però això no significa la fi del Rugby al Bages. Un grup de jugadors mantenen un entrenament setmanal a la zona esportiva del Congost i col.laboren amb la secció de Rugby del Club Atlètic Vic. L’any 2003, en Jordi Pintado, manresà que jugava a Rugby a Lleida, mor en un accident de cotxe i s’organitza un partit-memorial que s’ha mantingut. Recentment, l’arribada de molts jugadors d’edat juvenil, la consolidació d’un nucli organitzat, així com la col.laboració de l’Ajuntament i el Club Atlètic, han possibilitat, finalment, la creació d’aquest primer club de Rugby manresà.

Finalment al 2010 es funda l’actual Manresa Rugby Club, que participa per primer cop a la lliga catalana la temporada 2010-2011 acabant en una meritòria setena posició. Quatre anys després, la temporada 2014-2015, el club fa el salt endavant i aconsegueix consolidar l’equip femení, crear una escola de Rugby per a nens i nenes des dels 5 anys, i ascendir, l’equip masculí, a la primera categoria catalana. Aquest esforç es veu recompensat amb l’adequació d’un camp de rugbi municipal a la zona esportiva del Congost. Enguany, a la temporada 2015-2016, el Manresa Rugby Club ha inscrit quatre equips en competició federada (sènior masculí, sènior femení, Sub18 conjuntament amb Vic i Anoia i Sub14 també amb Vic i Anoia) i participa en diverses trobades d’Escoles de rugbi.
Història per Adam Majó

Contacte

Localització

Zona Esportiva El Congost, Manresa

 

contacta'ns

Telèfon: 657 27 56 10